Testul de paternitate este o analiză de laborator care stabilește, prin metode științifice, cu certitudine, părinții biologici ai unui copil. Pentru efectuarea unui test de paternitate ADN este necesară prelevarea de probe biologice de la copil, tată și mamă – celule de la nivelul mucoasei bucale. Testarea ADN identifică similaritatea materialului genetic și calculează indicele de paternitate, confirmând sau infirmând paternitatea. Efectuarea unui test de paternitate este utilă pentru a lămuri rapid și cu precizie situațiile incerte.

Ce este un test ADN de paternitate?


Acidul dezoxiribonucleic, prescurtat ADN, este materialul genetic pe care individul îl moștenește de la părinți și care se găsește la nivelul nucleului celular, organizat sub formă de cromozomi. Testul de paternitate analizează și compară o serie de 16 segmente din structura ADN, denumite markeri STR (Short Tandem Repeats). Aceste segmente sunt o înșiruire de segmente mai mici, repetitive, localizate în cromozomi diferiți. Segmentele STR sunt unice pentru fiecare persoană în parte și pe baza lor se poate realiza un profilul genetic pentru fiecare persoană. Testele genetice multiplică segmentele STR printr-o reacție de polimerizare (PCR) și compară mai multe secvențe ADN pentru a stabili corespondența și similaritatea profilurilor genetice.

Cum se efectuează testul de paternitate?

Testarea ADN poate fi efectuată prin analizarea unei probe din mucoasa bucală (celule epiteliale ale mucoasei bucale), prelevată prin raclaj de la nivelul feței interne a obrazului. Deoarece ADN-ul este același în fiecare celulă a corpului uman, acuratețea testelor efectuate din sânge sau din mucoasa bucală este practic aceeași. Majoritatea persoanelor preferă prelevarea de celule ale mucoasei bucale deoarece metoda de recoltare nu este una invazivă. Recoltarea celulelor epiteliale bucale se face cu ajutorul unui recoltor steril și a unui recipient de plastic fără mediu. Recoltorul este introdus în cavitatea bucală și se raclează cu grijă celule epiteliale de pe suprafața internă a obrazului, fără a crea disconfort sau stare de greață.

Sunt testele de paternitate sigure?

Testarea ADN are la baza decenii de cercetare științifică, iar metodologia de lucru este una riguroasă, bine pusă la punct, ceea ce conferă siguranța și acuratețea rezultatelor. Procedurile de lucru sunt standardizate și se bazează pe utilizarea unor echipamente de ultimă generație și a unor kituri comerciale folosite internațional și recunoscute în toată lumea științifică. Trebuie menționat faptul că rata de succes a testării ADN depinde în mod direct de cantitatea și de calitatea ADN-ului analizat și prelevat. De obicei, testele de paternitate sunt 99,9% sigure; pot apărea erori în timpul procesului de recoltare, atunci când proba este contaminată cu ADN străin.

Când se efectuează un test de paternitate?

Stabilirea paternității poate avea importanță legală sau personală. Testul de paternitate se poate realiza și la cererea instanțelor judecătorești, pentru stabilirea custodiei copilului, dar mai frecvent este efectuat la cererea persoanelor fizice interesate. Testele de paternitate ADN se pot efectua la orice vârstă a copilului sau a părinților. Există și metode de a determina paternitatea înainte de nașterea copilului. Se pot efectua teste ADN cu probe biologice recoltate de la fetus (lichid amniotic, placentă), atât în primul trimestru de sarcină, cât și în al doilea.

Alte teste

Testul de maternitate este similar celui de paternitate, analizând pofilele genetice ale presupusei mame și, bineînțeles, ale copilului. Testarea maternității analizează ADN-ul mitocondrial, care se transmite exclusiv pe linie maternă (de la mamă la copil, indiferent de sexul acestuia). Analiza se poate efectua, de asemenea, prin testarea genetică a unei rude de gradul I a presupusei mame (sora, fratele sau mama). Testarea genetică poate stabili dacă două sau mai multe persoane prezintă un grad de rudenie de tip frate/soră-soră. Testarea fratriei între două persoane se poate face prin analiza ADN-ului mitocondrial matern sau, în cazul în care persoanele în cauză sunt de sex masculin, se analizează cromozomul Y, care se transmite pe linie paternă.

Adresa

Sterngasse 3/2/6
1010 Wien

Planificator Rute

Telefon


+43 664 5700007

Apel

E-Mail


office@pro-investigations.at

E-Mail

Suntem o echipa de detectivi particulari profesionisti

Pentru a intra in contact cu noi va rugam completati formularul sau sunati-ne la numarul de telefon afisat sau pe adresa de mail. Garantăm confidențialitate, discreție și profesionalism.

Danke!

Wir haben Ihre Nachricht erhalten und werden uns so rasch wie möglich bei Ihnen melden.

×
Top